Suomi ja Japani

"Suomi on pohjolan Japani", sanotaan. Toki Japanilla ja Suomella on monia yhtäläisyyksiä, kuten tekniikan saralla kehittyminen ja neljä toisistaan eroavaa vuodenaikaa. Lisäksi mailla sattuu olemaan lähestulkoon saman suuruiset pinta-alat. Kuitenkin Japani eroaa Suomesta todella suuresti.

Ensimmäisenä mieleen tulee japanilaisten ja suomalaisten käytös. Erityisesti palvelualan ihmisistä puhuttaessa Suomi ja Japani ovat kuin yö ja päivä. Suomessa ikävän usein kohdalle sattuu se elämäänsä kyllästynyt tyly asiakaspalvelija, kun taas Japanissa asiakas tuntee usein itsensä kuninkaalliseksi loistavan kohtelun vuoksi. Tietenkin on poikkeuksia, mutta kun yleistetään, niin kyllähän se on niin, että suomalaiset ovat mölöjä tuppisuita ja japanilaiset kohteliaita ja huomaavaisia. Toisena mieleen tulee Tokion alueen raideliikenteen kartasto, verrattuna Suomen vastaavaan, ehkä yksinkertaisempaan karttaan.


Suomessahan on useita Japaniin viittaavia asioita ja paikkoja. On sushibaareja (mm. Ichiban, Hanko) ja muita japanilaisia ravintoloita (mm. Kabuki, Koto) sekä kauppoja (mm. Blippo, Tokyokan). Mangaa ja animea saa jo useimmista taviskaupoista, japanilaisista peleistä nyt puhumattakaan. Suomessa järjestetään useita Japanin kulttuuriin liittyviä tapahtumia (Animecon, Japani-päivä) ja jo lukiotasolla voi vaivattomasti aloittaa japaninkielen opiskelun ja lähteä vaikka vaihtariksi Japaniin.

Mutta miten Suomi näkyy Japanissa? Tunnetuimpia suomalaisia brändejä Japanissa ovat Muumit, Marimekko ja Iittala, sekä tietenkin Lappi Joulupukkeineen ja revontulineen. Japanissa on suuri määrä suomalaisyhteisöjä ja löytyypä Naganosta ihan Finland Village-niminen kylä, jossa voi juhannuksen viettää perinteisen suomalaisen kaavan mukaan. Tokiossa on myös Suomi-Kirkko. Ehkä legendaarisimpiin suomiviittauksiin kuuluu MS2-ketjun ehkä söpö-niminen vaatekauppa Shinjukussa. Olen kuullut, että Japanissa on myös useita Muumi-kauppoja, Suomalainen ravintola ja että joistakin kaupoista saa korkeaan hintaan omakseen mm. Erittäin hienoa suomalaista shampoota ja Bliv-saippuaa.Tunnetusti Muumit-animaatiosarja on piirretty Japanissa, mutta niin on myös vähemmän tunnettu Makiba No Shoujo Katori - anime (suomeksi Paimen, piika ja emäntä), joka kertoo suomalaisesta piikatyttö Katrista. Outoa kyllä, tätä 80-luvulla tehtyä sarjaa ei ikinä julkaistu Suomessa, vaan mm. Keski-Euroopan maissa. Ohessa sarjan espanjankielinen alkutunnari.

3 kommenttia:

 1. "ja jo lukiotasolla voi vaivattomasti aloittaa japaninkielen opiskelun ja lähteä vaikka vaihtariksi Japaniin."

  Vaikka kirjoitus on tänne on luultavasti viihteellistä, enkä haluaisi olla pilkun viilaaja, mutta yllä oleva lause kajahti kyllä niin pahasti korviin että on pakko tulla kommentoimaan.

  Uskoisin että suurimmissa kaupungeissa Suomessa voi kansalaisopistossa opiskella japania, mutta lukioissa ei tietääkseni niinkään paljon. (luultavasti vain harvoissa Helsingin lukiossa)
  Tai ainakin näin ymmärsin kun puhuit lukiotasosta.) :)

  Toinen asia vaihtoon lähdöstä lukio aikana, joka ei ole mikään läpi huuto juttu. (raha, arvosanat, raha jne.)

  En halua mitenkään antaa asiatonta palautetta ja ymmärrän että luultavasti koko kirjoituksen ja mielipiteen pää paino ei ole se että Japaniin on helppo päästä vaan juuri niitä eroja ja yhtäläisyyksiä. Siis kunhan vain avauduin aiheesta :D

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi ja vaihtari aikaasi! Ota kaikki irti matkastasi!

  VastaaPoista
 2. En tosiaan ajatellut pikku paikkakuntien lukioita, mutta mielessä kävivät kyllä kansanopistot tms. joiden tarjontaan on japanin kurssejakin siunaantunut. Puhuin aika yleistäen, siinä mielessä, että se on ylipäätään Suomessa mahdollista japania opiskella jossain päin nyt ainakin. Ja jos intoa riittää, niin on japanin tunneille tullut ihmisiä kauempaakin. Kiitos vain kommentista, oikeassa olet, ei se joka puolella Suomea varmaan niin vaivattomasti onnistu. Ehkä se oli juuri tuo "vaivattomasti" -sana, joka silmään pisti.

  VastaaPoista
 3. --Suomalaiset on mölöjä tuppisuita--
  Itse olin vaihdossa vuoden Japanissa ja voin kyllä sanoa että kyllä japanilaisetkin osaavat olla mölöjä tuppisuita! Kadulla tms. yrität kysyä neuvoa, ne sanovat jotain töykeää ja karkaavat jonnekin, junissa saattavat puhua ja arvostella sinua kovaan ääneen.. tässä sain kerran hyvän tilanteen aikaiseks kun minusta puhui 3 jätkää junassa, vaikka kuinka pitkään ja juuri kun tuli oma asemani, käännyin ja huomautin pojille että he olivat väärässä, silmäni eivät olleet siniset vaan vihreät. Olivat sitten hyvin noloina kun tajusivat että olin ymmärtänyt koko keskustelun..

  VastaaPoista