Kesän värikkäät yukatat

Aluksi, kun tulin Japaniin, ei monessakaan paikassa näkynyt yukatoja (puuvillainen kesäkimono) myynnissä. Yukatahan on perinteinen japanilainen vaate, jota käytetään erityisesti kesän perinteisillä ilotulitusfestivaaleilla (hanabi). Suurin osa festivaaleista sijoittuu elokuun puolelle, mutta myös heinäkuussa niitä on muutamia. Luulen, että tämä johtuu siitä, että koululaisilla ja opiskelijoilla alkaa kesäloma suunnilleen elokuun alussa. Nyt kesäkuussa kauppoihin on ilmestynyt erilaisia värikkäitä yukatoja. Olemme menossa heinäkuun lopulla Kamakuraan Hanabi Festivaaleille, joten olen viime viikkoina ottanut selvää Tokion yukatatarjonnasta.


Mistä voi ostaa yukatan?

Jos haluaa ihan kunnon yukatan, eikä Harajukun halpiskaupan tai Oriental Bazaarin turistikrääsää niin hinnat liikkuvat 5000-20000 jenin alueella. Tietenkään ylärajaa ei ole. Polyesteriyukataa en suosittelisi, vaikka hinta voi olla todella halpa, sillä ainakin helteellä sellainen käy todella hiostavaksi. Ja lisäksi sellainen on yleensä ruman ja halvan näköinenkin. Turisteille myytäviä kiiltäviä "silkki kimonoita" en halua edes ajatella. Ne muistuttavat enemmän aamutakkeja. Yukatoja, obeja (vyö) ja geta-sandaaleita myydään sekä erikseen, että setteinä. Valmiissa seteissä on usein ongelmana, etteivät värit ehkä miellytä. Hinta on kuitenkin edullisempi, ja joissain seteissä voi olla valmiiksi solmitut obit. Kesäkuussa suuriin tavarataloihin alkaa ilmestyä yukatoja myyntiin. Usein jotkin tavalliset vaatekaupat ottavat valikoimaansa yukatoja sesongin ajaksi. Lisäksi tavarataloihin saatetaan perustaa vain yukatoihin keskittyneitä liikkeitä kesän ajaksi. Tällaisia tavarataloja löytyy juna-asemakomplekseista ja kaupunkien keskustoista. Huomasin muutama viikko sitten, että myös lolitabrändien liikkeisiin, kuten Angelic Prettylle ja Metamorphoselle oli tullut yukatoja myyntiin. AP:n yukatat kyllä myytiin nopeasti loppuun korkeasta hinnasta huolimatta.

Uniqlo

Hyvä ja edullinen vaihtoehto on ostaa yukata Uniqlosta. Uniqloja on lähes joka kylässä ja kaupungissa ja ne myyvät lähinnä perusarkivaatteita. Kesällä Uniqloihin kuitenkin ilmestyy valikoima oikein nättejä yukatoja. Tänä vuonna Uniqlon yukatamallistoon kuuluu 14 erilaista yukata-obi settiä hintaan 4990 jeniä/kpl. Itse ostin omani Uniqlosta ja se vaikuttaa oikein kelvolliselta. Todella loistava hinta-laatu-suhde.


Harajuku, Shinjuku ja Machida

Viime viikonloppuna kävin katselemassa yukatoja Machidassa, Shinjukussa ja Harajukussa. Harajukussa Takeshita dorilla on yksi kalliimpi kimonokauppa, jonka tarjonta oli vähän liian pelkistetty ja hintava makuuni. Loput yukatat ovatkin sitten pääasiassa halpistavaraa. Oriental Bazaarissa on suuri valikoima erilaisia perinteisiä japanilaisia vaatekappaleita, mutta monet niistä ovat vähän huonolaatuisen oloisia. Noin 6000 jenin yukatasetit obeineen ja getoineen näyttivät ihan hyviltä, mutta 100% Polyesteriä merkintä ei vakuuttanut. Miehille löytyi ihan hyvän näköisiä takkeja ja housuja noin 5000 jenin kappalehintaan. Täältä saa myös suht edullisia geta-sandaaleita. Shinjukussa en törmännyt yukatoihin muualla, kuin Uniquloissa. Kuitenkin tiedän, että siellä myydään yukatoja mm. Studio Alta-tavaratalossa. Shinjukun Forever21 vaatekaupassa myytiin sieviä kirsikankukkapinnejä, jotka sopivat mielestäni oikein hyvin yukatan kanssa pidettäviksi.


Machidassa on hyvä, vaikkakin melko kallis uima-asukauppa, joka myy myös yukatasettejä ja asusteita. Kyseinen kauppa "Swim Jam/ ゆかた" sijaitsee Tokyu tavaratalossa aseman lähellä neljännessä kerroksessa. Yukata-obi-geta-setit maksoivat 12000 jenistä 30000 jeniin. Setit olivat hyvin koristeellisia, selvästi nuorison makuun. Kaupassa oli todella kauniita hiuskoristeita, enkä voinut vastustaa yhtä niistä.Ostin Machidan Jorna-tavaratalosta myös tabisukat, joita pidetään geta-sandaalien kanssa. Kyseessä oli tavallinen sukkakauppa, josta sai ostettua kolme paria sukkia noin 1000 jenillä.


Tänään kävin Sagamionon ostoskeskuksessa juuri avatussa yukataliikkeessä ja siellä oli mahdollista koota haluamansa setti hyvään hintaan. Erilaisia yukatoja oli paljon ja ne oli lajiteltu hinnan mukaan. Jopa miesten yukatoja löytyi suuri valikoima, enkä ole aikaisemmin nähnyt niitä juuri missään myynnissä. Mielestäni tämä Sagamionon kauppa on tähän mennessä kattavin ja siellä on paras settisysteemi. Voit valita yukatan eri hintaryhmästä esim. n. 6000 jeniä, 9000 jeniä, 12000 jeniä tai 20000 jeniä. Sitten saat valitsemasi yukatan hinnalla mukaan vielä haluamasi obin ja getat. Myyjä oli myös ystävällinen ja uskalsi tulla puhumaan jopa englanniksi minulle. Täältä tulen varmaan ostamaan getat itselleni ja ehkäpä tuliaisia Suomeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti