Puoli vuotta toipumista

Palattuani elokuun alussa, olin todella iloinen, että pääsin takaisin Suomeen, vaikka Japanissa olikin ollut todella hauskaa. Tuntui siltä, että vaihtoaika oli ollut juuri sopiva. Ensimmäinen raikas tuulahdus Helsinki-Vantaan ilmaa sai minut ymmärtämään, miten tärkeä Suomi minulle todella on. Oli outoa, kun kaikki puhuivat suomea ja pystyin todella ymmärtämään mitä ihmiset sanoivat ja kommunikoimaan ongelmitta!

Nautin enemmän kuin koskaan vielä jäljellä olevasta kesälomasta mökillä Etelä-Savossa. Koska olin viettänyt suurimman osan vaihtoajasta Tokiossa, tuntui ihanalta nähdä taas metsää, peltoja ja järviä. Yllätyin siitä, ettei Japani ollutkaan ainoa maa, josta opin uusia asioita vaihdossa oltuani. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, opin arvostamaan sellaisia asioita Suomessa, jotka olivat olleet itsestään selviä aikaisemmin.
Ennen kuin kävin Japanissa en voinut ymmärtää, miksi niin monet japanilaiset haluavat matkustaa Suomeen. Nyt sain tavallaan katsoa asiaa heidän näkökulmastaan ja ymmärrän syyn. Jos on elänyt koko elämänsä Tokion sykkeessä, voi tuntua taianomaiselta päästä kokemaan pohjoisen upea luonto ja sen aito, hiljainen tunnelma. En väitä, etteikö Japanissakin olisi huikeita ja tunnelmallisia paikkoja, mutta suomalaistyyliseen järvi- tai peltomaisemaan ei ainakaan suurimmassa osassa Japania pääse turhan usein tutustumaan. Lisäksi Suomi ei ole niin tiheästi asutettu ja jopa pääkaupunkiseudulla on paljon luontoa moniin muihin maihin verrattuna. Ja tärkeimpänä: täällä Marimekon ja Iittalan tehtaanmyymälät. Kolme japanilaista ystäväämme oli käymässä syksyllä Suomessa ja osan kanssa kiersimme kaikki mahdolliset Marimekon liikkeet ja lopulta meidät piti melkein hätyyttää ulos tehtaanmyymälän aukioloajan päätyttyä.


Aluksi en ollenkaan kaivannut takaisin Japaniin ja tuntui, etten jaksaisi enää olla niin kiinnostunut japanilaisesta populaarikulttuurista kuin ennen vaihtoa. En myöskään ole jaksanut ajatellakaan kirjoittavani blogiin (kuten olette huomanneet). Oli vähän sellainen ähky kaikesta upeasta, mitä olin kokenut. Muutaman kuukauden kuluttua kuitenkin katsoin jo animea ja selasin vanhoja tuttuja katumuotisivustoja. Tasapainon palautumiseen siis meni noin puoli vuotta ja nyt muistelenkin jo haikeasti aikaani Japanissa. En ihan vielä ole vakavissani suunnittelemassa uutta matkaa, mutta kyllä minä todennäköisesti tulen jossain vaiheessa tekemään paluun Japaniin.

Olen nyt tajunnut, että vaihtoon lähteminen on ehkä hienointa mitä olen koskaan tehnyt. Vaihtoaikaa on todella hauska muistella jälkeenpäin. Esim. en aikaisemmin kestänyt ollenkaan Lady Gagan musiikkia, mutta Japanissa sitä soitettiin joka paikassa ja päädyinpä laulamaan sitä karaokessakin. Nyt kun kuulen Gagaa, tulee siitä nostalgiset tunnelmat. Toisin sanoen vaihto-opiskelu avartaa maailmankuvaa monella eri tasolla. Kaikki, jotka ovat harkinneet vaihtoon lähtemistä: Tehkää se! Sen eteen on tehtävä paljon työtä, mutta unohtumaton kokemus on sen arvoista.


Metropoliassa kaikkien vaihdossa olleiden on kirjoitettava vaihdosta matkaraportti tarkkojen ohjeiden mukaan. Ajattelin, että jotakuta saattaisi sekin kiinnostaa, joten latasin sen Google Documentseihin. PDF löytyy täältä ja kannattaa klikata vasemmalta ylhäältä File(Tiedosto) -> Download original (Lataa alkuperäinen), niin pääset näkemään täysilaatuisen PDF-version.

Minulla on vielä takataskussa muutama tarina Japanista ja tulen niistä tänne kirjoittamaan vielä tulevaisuudessa. Luvassa on ainakin kokemuksia Konamin uudesta kaupasta, Beatles clubista ja Japanilaisista snackseistä. En ole myöskään kertonut asunnostani Japanissa, enkä edes jäähyväisjuhlista, joten paljon olisi vielä asiaa kirjoitettavaksi. Lisäksi ajattelin myös kertoa siitä, miten Japani on vaihdon jälkeen näkynyt elämässäni ja mitä hyötyä (ja vähäistä haittaakin) vaihdosta on minulle ollut esim. koulussa.

6 kommenttia:

 1. Tosi hyvä, että olet löytänyt tasapainon. Tulen lukemaan blogiasi, niin pitkään kuin jakasat kirjoitella. :)

  VastaaPoista
 2. Mukava kuulla, että kiinnostuneita lukijoita vielä löytyy! Pyrin siis kirjoittamaan ahkerammin tästä lähtien ;)

  VastaaPoista
 3. Selailin bloggerissa lukemiani blogeja ja tulin vilkaisemaan täälläkin, vaikka olin satavarma ettet olisi päivittänyt enää Japanin-reissun päätyttyä. Mitä silti löysinkään, uuni(no okei ei ehkä ihan uunituoreen mutta anyhow)tuoreen postauksen! Jatkoa odotellen.

  VastaaPoista
 4. En ole aiemmin lukenut blogiasi, mutta tänään löysin tänne Terriblen kautta (olen siellä Ainariel). Koska harkitsen itsekin vaihtovuotta Japanissa, aiemmatkin postaukset tulee varmasti luettua.
  Mielenkiintoni kiinnitti erityisesti tämän postauksen ensimmäinen kuva: meilläkin on mökki Etelä-Savossa ja järvi näyttää niin tutulta, että on pakko kysyä missä päin Etelä-Savoa mökkinne on? Samanlaisia järviä on Suomessa toki lukemattomia, mutta tämä olisi niin uskomaton sattuma etten voi olla varmistamatta asiaa. :D

  VastaaPoista
 5. Suosittelen Japaniin lähtöä! Jos tulee jotain kysyttävää aiheesta, vastaan mielelläni! Meillä on mökki Rantasalmella, mites teillä? Etelä-Savo on kyllä täynnä upeita mökkiseutuja!

  VastaaPoista
 6. Meillä on Haukivuoren lähellä, eli ei sittenkään ollut samalla suunnalla. Mutta Etelä-Savo on tosiaan ihanaa seutua!

  VastaaPoista