Janon yllättäessä

Olen jo pitkään halunnut kertoa hieman tarkemmin erilaisista japanilaisista suosikkiherkuistani. Päätin aloittaa juomapuolesta. Suomessa suosikkijuomani on jäävesi, harvemmin tulee juotua tuoremehuja ja sitäkin harvemmin limppareita saati sitten alkoholijuomia. Suomessa varsinkin limpparitarjonta on vaan niin tylsää: kokis, jaffa ja sitruunalimonadi. Toki Suomessakin voi joskus harvoin löytää eksoottisia erikoisuuksia, kuten vaikkapa veriappelsiinin makuinen Fanta. 

Asuinalueellani oli paljon juoma-automaatteja

Japanissa virvoitusjuomabisnes on aivan eri luokkaa, kuin Suomessa: erilaisia juoma-automaatteja on kaupungeissa lähes joka kadunkulmassa ja jopa vuorten rinteiltä voi janoinen retkeilijä löytää kattavan valikoiman virvokkeita. Juoma-automaattien lisäksi törmäsin vaihtojaksoni aikana myös tölkkikahvi-, ranskanperuna-, jäätelö-, ja tupakka-automaatteihin. Suomessa juoma-automaatit eivät näyttele niin olennaista roolia ihmisten elämässä, kun asutus on harvempaa ja ilmasto viileämpää. Japanissa taas erityisesti kesän kuumimpaan aikaan kadulla vastaan tuleva juoma-automaatti on kuin taivaan lahja.


Takayaman matkalla näin pysähdyspaikalla lämmintä ruokaa tarjoavan automaatinSuomen Coca cola-automaattien hinnatkin ovat niin kirpeitä, ettei niitä tule siitäkään syystä käytettyä. Lisäksi aina on edullisempaa ja melko vaivatonta löytää ruokakauppa ja ostaa sieltä halvemmalla. Japanissa taas automaateista ostaminen on suhteellisen edullista eikä valikoimakaan kyllästytä. Aina voi kokeilla uusia jännittäviä makuja. Joskus tosin voi vahingossa ostaa oudon juoman, jonka maku ei miellytäkään. Itse nirsona ihmisenä löysin omat tutut suosikkini ja pitäydyin niissä välttyäkseni pettymyksiltä. Suomalaiset tuttuni innostuivat kokeilemaan jos jonkinlaista ihme litkua: hyytelömäistä jelly-kahvia suoraan tuubista, "lima-kolaa", maidon makuista Fantaa (pullo oli valkoinen mustilla laikuilla). He myös kerta toisensa jälkeen erehtyivät ostamaan japanilaisten suosikkijuomaa, ocha-jääteetä. Juoma sai pian lempinimen "leväjuoma", vaikka olikin ihan vaan kylmää vihreää teetä.

C.C. Lemon oli ensimmäisiä suosikkijuomiani, joihin Japanissa tutustuin

Qoo-omenamehua sai alumiinipulloissa tai tölkeissä automaateista

Hymyilevä natchan-mehu valloitti sydämeni ja pääsi suosikkijuomakseni

Täytin tyhjät natchan-pullot kraanavedellä ja laitoin jääkaappiin. Huomaa erilaiset korkit!

Automaattien juomatarjonta vaikuttaa olevan rajaton, mutta monet erikoiset juomat ovat myynnissä vain rajoitetun ajan. Esimerkiksi Metal Gear Solid Mountain Dew, Natchan Party persikka-mansikka, Dragon Quest limajuoma ja Final Fantasy XIII Elixir.

Natchan Party -juomaa myytiin vain hanamin aikaan

Pikkuiset lasiset pullot sisälsivät Dragon Quest brändättyä limajuomaa

Akihabarasta löytyi vielä Elixiriä pitkään Final Fantasyn julkaisun jälkeenkin
Ennen vaihtoa en ollut oikeastaan juurikaan tutustunut alkoholijuomiin. Suomessa maistamani juomat eivät miellyttäneet maultaan minua, joten olin sitten juomatta. Japanissa maistoin Horoyoi-siideriä ja sekös olikin hyvää! Suosikkimakujani olivat omena ja persikka. Yhä edelleen Horoyoi on ehdottomasti suosikkialkoholijuomani, ehkä siksi, ettei se maistu lainkaan alkoholilta.


Vaikka huomasin, että Japanissakin hanaveden juominen on ihan turvallista ja jääpalojakin olisin pikku pakastelokerossani voinut valmistaa, niin silti nautin usein myös mehuja ja jopa limppareita. Valinnanvara, houkuttelevat pakkaukset ja uutuudenviehätys olivat varmasti osallisena juomatottumuksieni muuttumiseen, mutta niin oli myös kuuma ja kostea ilmasto. Suomeen päästyäni jatkoin taas jäävesilinjalla, mutta ensi viikolla pääsen taas nauttimaan vanhoista suosikkijuomistani Japanissa ja ehkä myös uusista ennennäkemättömistä virvokkeista.

2 kommenttia:

  1. Japanista saa kyllä kaikkea hienoa! :D Paljonko normaali tölkki limua maksaa tuollaisesta automaatista?

    Olisi todella mielenkiintoista kyllä päästä japaniin maistamaan kaikenmoisia ihmeellisiä juomia. :)

    VastaaPoista
  2. Juomat maksoivat jotain 100-250 yeniä eli suunnilleen 1-2,50€. Jotku pullot ja tölkit olivat myös aika pieniä Suomen limupulloihin verrattuna, mutta oli niitä samankin kokoisia aika halvalla.

    VastaaPoista